Je investičné zlato len pre bohatých?

Je investičné zlato len pre bohatých?

Zastarané, zbytočné, drahé a elitárske? Aj takto sa dnes dá z vonkajšieho pohľadu chápať zlato. Hovorí sa, že mladší investori, ako aj tí so skromnejšími príjmami majú tendenciu prehliadať zlato.. ..no aká je však realita? V tomto článku sa budeme snažiť vyvrátiť niektoré mýty o investičnom zlate. 

Už len zmienka o zlate vyvoláva predstavy luxusu a exkluzívnosti. Niet divu, že pretrváva prevládajúci mýtus – presvedčenie, že zlato je vyhradené len pre starších, bohatších, či majetnejších investorov. Napriek populárnemu názoru; Investícia do zlata nie je nepolapiteľným privilégiom, ale prístupnou a ľahko nastaviteľnou príležitosťou, ktorá je otvorená pre investorov všetkých vekových kategórií a všetkých finančných prostredí.

Je teda zlato drahé?

Zlato je v globálnej ekonomike kľúčové už tisíce rokov. Ľudia si zlato vážili od staroveku až po súčasnosť pre jeho vzácnosť, trvácnosť a estetickú príťažlivosť.

V súčasnosti sa však investície do zlata stali dostupnejšie ako kedykoľvek predtým.

Investori môžu nakupovať fyzické zlato prostredníctvom mincí alebo tehličiek v rozsahu od 1 g do 1 kg alebo vo fondoch obchodovaných na burze zlata (ETF) známych tiež ako papierové zlato. Tieto možnosti vyhovujú rôznym preferenciám a rozpočtom, vďaka čomu je investícia do zlata príležitosťou pre investorov všetkých vekových kategórií a všetkých finančných prostredí.

To znamená, že môžete investovať do zlata už len s pár stovkami eur práve vďaka širokému výberu investičných produktov.

Napríklad, 1 g zlatý zliatok, je dostupný za menej ako 100 EUR (na základe ceny zlata z apríla 2024). To robí zlato atraktívnym aktívom aj pre tie najskromnejšie príjmy a rôzne kategórie začínajúcich investorov, alebo aj bežných ľudí, ktorí sa snažia ochrániť svoje úspory.

Čo sú hlavné výhody začatia sporenia alebo investovania do zlata?

Časy, keď sa investovanie do zlata spájalo výlučne s ostrieľanými investormi, sú dávno preč. Mladšie, ale aj staršie generácie sa aktívne učia o investíciách do zlata a osvojujú si diverzifikáciu svojich portfólií s týmto nadčasovým kovom. Navyše, investovanie a sporenie do zlata ponúka celý rad výhod, vďaka ktorým je atraktívnym doplnkom pre každého:

Zlato tiež ponúka potenciál na zhodnotenie kapitálu. V priebehu rokov vykazovali ceny zlata stúpajúce trendy poháňané rôznymi trhovými faktormi. Investovanie do zlata môže byť dlhodobá stratégia na čisto zhodnotenie vašich úspor, keďže zlato zažíva kontinuálny supercyklus.

Zlato má nízku koreláciu s ostatnými triedami aktív. Zlato zohráva jedinečnú úlohu pri diverzifikácii portfólia, pretože jeho cenové pohyby sa často líšia od pohybov akcií, dlhopisov a nehnuteľností. Zlato historicky preukázalo nízku alebo negatívnu koreláciu s inými triedami aktív, čo znamená, že môže pôsobiť ako protiváha na zníženie celkového rizika portfólia. Pridaním zlata do svojho investičného mixu môžete potenciálne znížiť vplyv výkyvov trhu na vaše bohatstvo.

Zlato je cenovo dostupná investícia aj napriek tomu, že neustále rastie. Investícia do zlata je prístupná všetkým investorom bez ohľadu na ich finančné zázemie. Fyzické zlato je dostupné v rôznych veľkostiach a nominálnych hodnotách, čo investorom umožňuje začať s menšími a cenovo dostupnejšími množstvami. Môžete si napríklad kúpiť zlaté mince alebo tehličky s menšou hmotnosťou, ako je 1 gram alebo 1/10 unce. Tieto menšie nominálne hodnoty umožňujú investovať do zlata bez potreby veľkého množstva peňazí vopred.

Zlato je dobrou investičnou možnosťou na plánovanie dôchodku. Investícia do zlata je obzvlášť dôležitá pre plánovanie dôchodku a dedičstvo. Stabilná a trvalá povaha zlata z neho robí atraktívne aktívum pre jednotlivcov, ktorí hľadajú dôchodkové fondy a chcú nájsť stabilitu a bezpečie.

Zlato sa dá ľahko obchodovať, má vysokú likviditu. So zavedením moderných investičných platforiem a online obchodovania sa nákup, ale aj následný predaj zlata stal jednoduchým, pričom stačí pár kliknutí online.

Zlato môže byť odovzdané ako dedičstvo. Okrem toho sa zlato môže dediť z generácie na generáciu, čo poskytuje trvalé dedičstvo, ktoré si zachováva svoju hodnotu v priebehu času. Toto platí dvojnásobne pri investičnom zlate ako sú investičné mince a tehličky.

Zlato je ochrana proti inflácii. Zlato bolo dlho považované za bezpečný prístav v časoch ekonomickej neistoty. Pôsobí ako potenciálne zabezpečenie proti inflácii a volatilite trhu, čo môžu oceniť investori všetkých finančných prostredí.

 

Napriek mnohým klišé a presvedčeniam, zlato nie je vyhradené len pre bohatých! Zlato je dostupné, relatívne bezpečné a ľahko dostupné aktívum, ktoré si môžete priniesť do svojho investičného portfólia a na dosah kohokoľvek, a to aj od nízkeho rozpočtu. Kľúčom k úspešnému investovaniu do zlata je začať skoro. Tak ako zlato obstálo v skúške času, aj investovanie do zlata by sa malo vnímať ako cesta, ktorá začína čo najskôr. Majte však na pamäti, že nikdy nie je neskoro začať.

Späť na blog

Pridať komentár